fredag 22 juni 2012

Dalsland dominerar dessa dagar (diggar dialekten) dignande delikatesser diskutabel disciplinerad diet



Den gamla torpstugan ligger på en höjd med en stor utbredd ask på tomten.
Snurrgungan hänger kvar i den största grenen och barnen blir som små barn på nytt när de kommer dit. 
Sedan de var riktigt små och med egna viljor är det favoritresmålet på somrarna. För mig som gärna vill få lite fler upplevelser i livet och även erbjuda mina barn det har försökt att peta in ett och annat alternativ under årens lopp. Men torpet i Dalsland regerar tydligen och gör så fortfarande. Så länge barnen trivs och har ett underbart sommarlov så behöver man väl inte byta bort det. Jag vinner ibland ändå, när jag får de andra att med stugan som utgångspunkt gå med på en dagstur till västkusten eller varför inte Norge. Då inser de efteråt att det inte var så tokigt och är tacksamma över nya sommarminnen när hösten kommer.

Varierande väder och gärna vräkregn hör till Dalsland. Översvämningar på torptomten är vanliga bilder i gamla fotoalbum. Men det är mysigt i stugan och vi tänder en brasa och kurar med varsin bok, eller spelar spel tills vi tröttnar på varandra. En, eller till och med två turer till civilisationen och godisfabriken i bygden hör till höjdpunkterna. Mycket godis blir det! Lördag hela veckan givetvis.



Närheten till så många sjöar runt om torpet är ett plus i kanten. Vi kan välja och vraka vilken sjö som  ska badas i idag (om vädret tillåter förstås och tillåter vädret inte det så doppar man sig ändå för man bör ju tvätta sig ibland). Annorlunda hemmavid där hela Närkes invånare trängs vid samma sjö och man får vara glad om man får plats någonstans med sin handduk på gräsplätten mitt emellan grisgrillande familjer och rökande solstolsgubbar. Kallsup i pissvatten är inte heller så trevligt. Undviker helst det. Det är som sagt annorlunda i Dalsland där vi i kontrast nästan är helt själva vilken sjö vi än väljer. En kväll i solnedgången vid den långgrunda sandstranden där vattnet är lite varmare. Underbart. Eller en simtur strax innan regnet (ja i regnet också för den delen) vid badplatsen med bryggan och det lilla hopptornet. Underbart. Eller ut  i båten som ligger i ytterligare en annan sjö. Underbart.

Dessutom talar folket lite lustigt i bygden. Det kan låta ungefär så här.. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...