måndag 15 juli 2013

Slottets sötaste sommarjobbare sköter sitt söndagspass snyggt

Att turista i sin egen hemstad är underskattat. Det finns massor av besökare som uppskattar vår stad och upptäcker alla våra sevärdheter med nyfikenhet. Så varför inte ta en dag att göra sådant man faktiskt inte tagit sig för här i staden.

Slottet står där mitt i ån, dag ut och dag in och vi passerar det som så många gånger förr. Vi ser det knappt för det ska bara finnas där. Den gamla byggnaden hör liksom till stadsvyn och självklart har vi varit in där, på borggården och i tornen. Men ett bättre tillfälle att gå en guidad tur och ta del av slottets historia tillsammans med utomsocknes turister än just denna sommaren finns inte.


Tjejen fick ett sommarjobb. Inte först för det var alltför många sökande, så lite besviken blev hon då. Men så en dag ringde de om att det fanns en ledig plats till henne om hon fortfarande var intresserad. Jobbet gällde turistbyrån i stan men det visade sig att hon skulle få bli lokaliserad till slottet som värdinna på borggården, och att få delta i guidningarna. En utvecklande möjlighet för henne.
Tillsammans med några andra sommarjobbare i samma ålder och sits lär hon känna dessa nya människor, en bra försmak till den stundande starten av gymnasiet. Att hon sedan förutom det tjänar egna pengar blir hon nog inte ledsen över. Smink, hårtoningar, bio och en drös Hollisteroutfits är sådant som pengar går åt till för en tonårstjej.

Efter slottsguidningen fortsätter turistandet med lite mat på ett söndagsöppet lunchställe. Grabben provar kaffe för första gången och erkänner att det inte var något för honom. Det är min grabb det. Sedan utforskar vi årets Open Art på gator och torg. Den allra fulaste skapelsen står i närheten av slottet, är ett populärt fotomotiv med alla tänkbara underfundiga buspåhitt. Den kallas för kissande pojken, trots att den är hur stor som helst och mer liknar en gammal naken, äcklig gubbe. Jag väljer att inte ta något foto av den. Jag klarar mig.


Denna pingvin intryckt mot rådhusväggen är desto sötare!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...